Tietoa perinnästä

Tältä sivulta löydät tietoa ja vastauksia perintään liittyvistä asioista.

Collect Getty Images 903568822

Saitko meiltä kirjeen?

Pyydämme sinua toimimaan kirjeessä annettujen ohjeiden mukaisesti. Mikäli sinulla on kysyttävää saatavasta, pyydämme ottamaan yhteyttä asiakaspalveluumme ennen kirjeessä ilmoitettua eräpäivää. Näin voit välttyä mahdollisilta jatkotoimenpiteiltä/lisäkuluilta.

Tarvitsetko lisää maksuaikaa?

Pyrimme aina löytämään ratkaisun maksuvaikeuksiin. Mikäli et pysty maksamaan saatavaa eräpäivään mennessä, otathan pikimmiten yhteyttä asiakaspalveluumme. Pyrimme auttamaan sinua suoriutumaan laskuista, mutta se edellyttää yhteydenottoasi.

Olet jo maksanut laskun.

Jos maksat laskun eräpäivän jälkeen, mutta perintätoimet on kuitenkin ehditty aloittaa, perintälain mukaisesti kulut ovat aiheelliset. Jos olet maksanut laskun ajallaan ja kokonaisuudessaan, pyydämme sinua tarkistamaan maksutietojen oikeellisuuden ja tarvittaessa olemaan yhteydessä asiakaspalveluumme, jotta voimme vahvistaa suorituksen kirjautumisen.

Oletko saanut maksuhäiriömerkinnän?

Kuluttaja voi saada tavallisesti maksuhäiriömerkinnän aikaisintaan vasta asian edettyä oikeudelliseen perintään, mikäli muuta ei ole ilmoitettu. Maksuhäiriömerkintä ilmoitetaan luottotietoihin, kun käräjäoikeus on antanut asiassa ratkaisun.

Virheellinen lasku/reklamaatio

Jos sinulla on huomautettavaa saamastasi perintäkirjeestä, otathan viipymättä yhteyttä asiakaspalveluumme. Jos reklamaatiosi koskee alkuperäistä laskua, asia tulisi selvittää laskuttajan kanssa. Toki tästä on myös hyvä ilmoittaa asiakaspalveluumme, jotta voimme auttaa asian selvittämisessä ja tarvittaessa keskeyttää perintätoimet.

Mitä tarkoittaa tratta?

Tratta on julkisuhkainen maksuvaatimus. Mikäli trattaa ei makseta kokonaisuudessaan eräpäivään mennessä tai maksusta ole sovittu ennen tätä, tratta protestoidaan, josta aiheutuu maksuhäiriömerkintä yrityksen luottotietoihin. Tratta voi aiheuttaa myös maksuviivetiedon jo sen lähettämisestä.

Olet saanut yhteydenoton käräjäoikeudesta.

Mikäli saatavaa ei suoriteta kirjeistämme ja yhteydenotoistamme huolimatta tai jos sovittua maksusuunnitelmaa ei noudateta, asiasta saatetaan jättää perinnän edetessä haastehakemus käräjäoikeuteen. Maksuhäiriömerkintä ilmoitetaan luottotietoihin pääsääntöisesti vasta, kun käräjäoikeus on antanut asiassa tuomion.

Haasteen tiedoksiannosta alkaa 14 vuorokauden vastineaika, jolloin saatava tulee viimeistään suorittaa kokonaisuudessaan. Maksuhäiriömerkinnän voi vielä estää maksamalla haasteella olevan saatavan vastineajan sisällä. Otathan asiakaspalveluumme yhteyttä, kun olet maksamassa haastevaiheessa olevaa saatavaa.

Ulosotto

Käräjäoikeuden ratkaisun antamisen jälkeen saatava siirtyy ulosottoon. Ulosottoviranomaisilla on mahdollisuudet ulosmitata tuloja tai omaisuuttasi velkojen suorittamiseksi.

Mikäli saatava on jo siirtynyt ulosottoon, otathan suoraan yhteyttä kotipaikkasi ulosottovirastoon sopiaksesi saatavan maksamisesta.

Daniel fazio Dzqe B43 Hfn E unsplash